OVER IRIS

Hallo, ik ben Iris. Een creatieve zelf-uitdager die ambachtelijke lederen schoenen, handtassen en accessoires creëert.

Al meer dan 30 jaar is Iris met vormgeving bezig. Van een vorm in het interieur naar beelden tot shoe-design. Vele disciplines, textielkunst, beeldhouwen, grafiek, keramiek, shoe-design, zijn al door haar handen gegaan.

Iris Elskens, een schoenontwerpster uit Leuven, zit in haar aterlier.

Het was voor haar een innerlijke dwang om de disciplines te beheersen en hiermee iets te realiseren. Om te testen tot waar ze kon gaan qua materiaal en techniek. Zo stelt ze zich de vragen: “Hoe ver kan ik gaan? Hoe ver wil ik gaan? Hoe omarm ik mijn grens? Met welke materialen wil ik werken om zo spannende tegenstellingen te bekomen?” Recht en krom, hoog en laag, warm en koud, zacht en ruw… die alom vertegenwoordigde tegenstellingen tracht ze steeds te vinden. De vragen die ze ongemerkt in de stilte stelt, worden met luide zichtbaarheid beantwoord en uitgevoerd.

Voor haar schuilt inspiratie in iedere hoek; de bewegingen van natuur, mens en dier waarmee ze impulsief tewerk gaat. Ze dwingt haar emotionele beleving in een vorm. Ieder werk moet een grensverleggende zoektocht zijn. “Als ik kon gaf ik de lucht een vorm.”

Recht en krom, hoog en laag, warm en koud zacht en ruw... die alom vertegenwoordigde tegenstellingen tracht ze steeds te vinden.

Leatherworking icons, leather

steeds echt
kwaliteitsleder

Leatherworking icons, thread and needle

ambachtelijk
uitgewerkt

Icon that shows a ruler and a cutting tool for leather.

praktisch
uitgedacht

Schoenen uit de collectie Beda\DA/cht, die een heuptas vertalen naar botten met een fleurige hak.

De collectie beda\DA/cht vertaald klassieke handtassen naar unieke designer-schoenen.

De schoenencollectie van 2023, Beda\DA/cht is de afstudeercollectie van Iris Elskens. Ze volgde Shoenontwerp (shoe-design) aan de gekende modeacademie van Sint-Niklaas (SASK).

Deze collectie werd geselecteerd en staat op de tijdelijke zomerexpo in Eperon d'Or. Je kan de collectie daar bekijken van 1 juli tot 10 september 2023.